17 Şubat 2017 Cuma

Nahoş bir girişimcilik hikayesi; ofisinizin tuvalet bekçisi; "Gorilla"! (Bitemedi :P)


Sevgili cinlerim.. Sizinle bugün bağrımızda sürekli kanayan bir yara olan ofisimizdeki tuvalet sorununu paylaşacağım. :( Tuvalet manzaralı bir yerim var ve o tuvaleti kullanmaya çalışanları gördükçe içim parçalanıyor. Rüşvet, adam kayırma, kaynak yapma, tehdit, itişme, torpil.. Bilimum yasa dışı durum yaşanıyor ve ofisçe bunun ilerlemesinden korkuyoruz :S Baktık bu böyle olmayacak, önlemimizi alalım dedik.

Bu sorunla ilgili tüm binanın orijinal fikirleri vardı uzun süredir konuşulan. Ama bu fikirler hiçbir zaman geyikten öteye gidememişti. Ama biz aksiyon insanları bu fikirlerin bir kısmını hayata geçirmeye karar verdik. Daha doğrusu uzmanımız ilk adımı attı. Eğer bu proje hayata geçerse çok dua alacağından eminiz. Hayata geçmese de biz bayağı birşey öğrenmiş olacağız :)

Öncelikle projemize bir isim vermemiz gerekiyordu. Tuvalet Bekcisi dediler itiraz etmedik. Gülmekle çalışmak arasında kala kala projeyi şekillendirmeye başladık. Sonra isim değişti, Gorilla oldu :)) Buna da güldük ne alaka diye, bekçi manası içerdiği için bu ismi de bağrımıza bastık.

Projenin amacı legal bir tuvalet sırası oluşturmak ve tuvaletin boş mu dolu mu olduğunu yerimizden kalkmadan öğrenmek özetle. Başka pek çok özellik eklenebilir de, ilk aşamada bu kadarı pek çok suçun önüne geçecektir diye tahmin ediyoruz. Her şey ofisimizin huzuru için. Ağzımızın tadı bozulmasın.

Tuvaletimizin kilidi sürgülü. O halde sürgünün kapalı olduğunu tespit edebilirsek tuvaletin dolu olduğunu da anlayabiliriz. O halde gerekli malzemeleri temin etmeye başlayalım. Robotistan.com'dan sipariş etmişler, muhtemelen elektirikçilerden vs de temin edilebilecek şeylerdir :)

1 Adet Orange Pi,
6-7 adet fotosel (ışık ölçen bir sensör),
32'lik bir hafıza kartı,
Uzatıcı kablolar vs

Bu alet edevat edinildikten sonra toplanıldı. Öncelikle 3 gruba ayrıldık. İsimleri atıyorum :p

1. Al gülüm: Linuxcular, yani Orange Pi'ye Linux kurup fotosellerle bağlantı kurup tuvaletin durumunu bize bildirecek arkadaşlar. (2 kişi)
2. Ver gülüm: Tuvalet Bot'u oluşturup tuvalet talebi alıp bunu anlamlandıracak olan arkadaşlar. (2 kişi)
3. Al gülüm Ver Gülüm: Al gülüm ve Ver gülüm ü iletiştirecek API'ci arkadaşlar. (ki ben bu gruptayım) (3 kişi)

 "Pair programming" yöntemi ile geliştirmeye başladık.

Al gülüm grubu Orange Pi'ye hafıza kartını takıp bu karta linux kurulumu yapmaya başladılar.

Ver gülüm grubu https://api.ai/ kullanarak tuvalet taleplerini nasıl anlamlandıracakları ile ilgili çalışmaya başladılar.

Bizim grup ise .Net Core ve MongoDB kullanarak bir web api yazmaya başladı.

Tüm gruplar kendi alanlarında acemiler aslında, bu yüzden çok hızlı bir başlangıç yapamadık. Ben daha önce MongoDb ve core kullanmadım mesela :)

Neyse bu yazı uzun başladı, bu girişi olsun. Diğer aşamalarını detaylandırmak için sonraki blog postlarımı bekleyelim ;) (Bitemedi :P)

Büyüğe de saygımız olsa mı bu arada? Bu da fikirler arasında. :P

(Burada bir karikatür vardı ama telif yerim diye kaldırdım. Herkese dava açıyorlarmış karikatür paylaşılıyor diye. Karikatürün doğasına hiç uymuyor bence bu tavır :-/ Büyüğe saygımız vardır.)

Taam Taam gittim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder